Aktualności

Zielone Smaki Łodzi już jutro

W dniach 16-18 października w Łodzi odbędzie się II edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi. Na trzydniową imprezę poświęconą kuchni roślinnej złożą się konkurs festiwalowy oraz warsztaty kulinarne i spacery tematyczne. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Tu i teraz”. Wydarzenie organizuje fundacja Bios Amigos.

Festiwal Zielone Smaki Łodzi wkroczył na łódzką scenę festiwalową w ubiegłym roku i od razu zyskał sobie grono sympatyków. W pierwszej edycji wystartowało kilkanaście kawiarni i restauracji, które przez trzy dni wydały ponad 2000 porcji potraw festiwalowych. Wszystko w stu procentach roślinne, a do tego pomysłowe, smaczne i estetyczne. Wystarczy przyjrzeć się nazwom specjałów (Jesień w Ramat Gan, Warzywa w tempurze z sosem wasabi, deser Samo Dobro), by mieć pewność, że wymyślając konkursowe dania, szefowie kuchni dali z siebie wszystko.

W tym roku organizatorzy postanowili iść za ciosem i zaprosić łódzką publiczność oraz restauratorów do kolejnej edycji, która odbędzie się w dniach 16-18 października 2015. Tym razem czekają nas drobne zmiany. Po pierwsze – Konkurs Festiwalowy otrzymał motyw tematyczny „Tu i Teraz”, skupiając się na wszystkim co lokalne, sezonowe, co zakorzenia w czasie i przestrzeni. Po drugie zaś – do oceny publiczności dołączyło Jury Konkursowe, w skład którego wejdą: blogerka kulinarna roku 2014 – Alicja Rokicka (Wegan Nerd), redaktorki bloga Jemy w Łodzi – Agata Zarębska i Izabella Borowska oraz autorka książki Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka – Anna Wojciechowska.

Przez trzy dni jurorki i festiwalowa publiczność będą próbować dań konkursowych w kilkunastu kawiarniach i restauracjach oraz poddawać je ocenie. Koktajl z młodym jęczmieniem, Jesień Łódzkich Wzniesień, Karmelizowana gruszka na pieczonych okruchach polenty – to zaledwie kilka przykładów tego, czego będzie można spróbować. Wszystkie potrawy będą miały specjalne festiwalowe ceny (deser – 7 zł, danie główne – 11 zł).

Konkursowi Festiwalowemu będą towarzyszyć warsztaty i spacery. Te pierwsze odbędą się w Pracowni Tytka, której gospodyni – Anna Wojciechowska sama poprowadzi jeden z nich: Robotnicza czy hipsterska? – łódzka kuchnia roślinna wczoraj i dziś. Warsztat kulinarny poprowadzi też Michał Andrijewski, wegański tata, aktywista stowarzyszenia Otwarte Klatki. Organizatorzy zaplanowali także niezwykłe wędrówki po Łodzi: Miejscy Tropiciele Zieleni – interaktywna wyprawa do łódzkich parków z edukatorami z Ośrodka Działań Ekologicznych „Źródła” oraz Dzika Łódź – spacer kulinarny tropem dzikich roślin jadalnych w mieście, prowadzony przez Agatę Bielską. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, ale organizatorzy proszą o wcześniejszą rezerwację mailową lub telefoniczną (pod adresem zielonesmaki@gmail.com).

W ubiegłym roku organizatorem festiwalu było stowarzyszenie REGIO, w tym roku występujemy jako Partner festiwalu i sponsor tego co w czym się specjalizujemy, czyli spacerów po Łodzi. Zapraszamy na nie wyjątkowo serdecznie, ale mamy nadzieję że skorzystacie Państwo ze wszystkich atrakcji festiwalu!

Zielone Smaki Łodzi

Dodaj link do ulubionych.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Współpracowaliśmy z: