Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka - promujemy łódzką kuchnię!
Łódzka kuchnia domowa
Zapraszamy do udziału w projekcie promującym łódzkie dziedzictwo kulinarne, przygotowanym w oparciu o książkę Anny Wojciechowskiej – Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa. Na przystawkę dwa spacery z przewodnikiem: powędrujemy szlakiem dawnej łódzkiej gastronomii, zarówno tej przedwojennej jak i późniejszej, z okresu PRL. Daniem głównym będą warsztaty kulinarne dla dorosłych i dla dzieci. Starsi przygotują (i skonsumują) dudki, lepioszki, czy prażoki; młodsi wykonają jadalny herb Łodzi. Na deser zaserwujemy wyjątkową grę miejską. Hasło? Zalewajka! Będzie okazja nie tylko spojrzeć na miasto z mało znanej strony, ale również dobrze zjeść...
Warsztaty kulinarne
Prowadzenie: Anna Wojciechowska, autorka książki Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa
28.IX., godz. 12.00-14.00 – sala restauracyjna hotelu Stare Kino (ul. Piotrkowska 120). W planie: móżdżek, barszcz biały na kiełbasie, dudki, makiełki.
05.X., godz. 12.00-14.00 – kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko (ul. Piotrkowska 138/140, OFF Piotrkowska). W planie: karp gotowany, zalewajka, lepioszki, żulik.
19.X., godz. 12.00-14.00 – restauracja U Milscha (ul. Łąkowa 21). W planie: serduszka w sosie koperkowym, młoda kapusta, knedle ze śliwkami, kasza manna z cynamonem.
25.X. godz. 12.00-14.00 – sala restauracyjna hotelu Stare Kino (ul. Piotrkowska 120). W planie: śledzie marynowane, barszcz na burakach, prażoki z kapustą, ciasto drożdżowe.
26.X. godz. 12.00-14.00 – restauracja U Milscha (ul. Łąkowa 21). W planie: szpinak, czernina, żołądki w sosie chrzanowym, grzanka.
Warsztaty kulinarne dla dzieci
Prowadzenie: Karolina Kołodziej, autorka książki Odkryj Łódź. Bardzo twórcza książka o niezwykłym mieście
28.X. godz. 12.00-14.00 – kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko (ul. Piotrkowska 136/138, OFF Piotrkowska). W planie przygotowanie pysznych kanapek i przekąsek, kształtem nawiązujących do zwierząt z łódzkich elewacji – lwów, sów, pszczół czy pawi.
05.X. godz. 12.00-14.00 – Muzeum Fabryki (ul. Drewnowska 58, Manufaktura). W planie przygotowanie jadalnego herbu Łodzi.
Spacery po Łodzi
28.IX. godz. 15.00-17.00 – prowadzenie: Piotr Tomczyk, miejsce rozpoczęcia: Plac Wolności
Restauracje, szynki, traktiernie, garkuchnie, bufety, cukiernie, tingel-tangle i herbaciarnie czyli gdzie i jak się stołowano w Łodzi przedwojennej...
05.X. godz. 15.00-17.00 – prowadzenie Piotr Tomczyk, miejsce rozpoczęcia: Plac Wolności
Restauracje kategorii „S” i te kategorii III-ciej. Bary i bale mleczne, obowiązkowa konsumpcja, magia godziny 13-tej i wszechmogący szatniarze. Październikowy pochód śladami kultowych miejscówek na gastronomicznej mapie PRL-owskiej Łodzi
Gra miejska Hasło? Zalewajka!
12.X. godz. 10.00-14.00 – początek: Pasaż Schillera
Myślisz że Łódź nie ma swoich typowych, lokalnych potraw? A może wiesz jak przygotować prażoki, melzupę, czy dziada? Tak czy owak, zapraszamy do wspólnej zabawy w rozpoznawanie dawnych łódzkich smaków... Na pewno będzie smacznie.
Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny. Chętnych do udziału w warsztatach kulinarnych oraz w grze miejskiej zapraszamy do zgłoszeń poprzez pocztę elektroniczną: biuro@regiocentrum.pl (zapisy do gry w zespołach 2-4-osobowych). Liczba miejsc na poszczególnych warsztatach jest ograniczona. Jedna osoba może zapisać się na maksymalnie dwa warsztaty.
Organizatorem projektu „Łódzka kuchnia domowa“ jest Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju „Regio”. Całość realizowana jest przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Łodzi. Honorowy patronat nad książką objęło stowarzyszenie Slow Food Polska.
Partnerami projektu są Restauracja U Milscha, Kawiarnia Podróżnicza Daleko Blisko, Hotel Stare Kino Cinema Residence, Restauracja Piwnica Łódzka, Muzeum Fabryki.