Aktualności

Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka – promujemy łódzką kuchnię!

Łódzka kuchnia domowa

Zapraszamy do udziału w projekcie promującym łódzkie dziedzictwo kulinarne, przygotowanym w oparciu o książkę Anny Wojciechowskiej – Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa. Na przystawkę dwa spacery z przewodnikiem: powędrujemy szlakiem dawnej łódzkiej gastronomii, zarówno tej przedwojennej jak i późniejszej, z okresu PRL. Daniem głównym będą warsztaty kulinarne dla dorosłych i dla dzieci. Starsi przygotują (i skonsumują) dudki, lepioszki, czy prażoki; młodsi wykonają jadalny herb Łodzi. Na deser zaserwujemy wyjątkową grę miejską. Hasło? Zalewajka! Będzie okazja nie tylko spojrzeć na miasto z mało znanej strony, ale również dobrze zjeść…

 

Warsztaty kulinarne

Prowadzenie: Anna Wojciechowska, autorka książki Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa

28.IX., godz. 12.00-14.00 – sala restauracyjna hotelu Stare Kino (ul. Piotrkowska 120). W planie: móżdżek, barszcz biały na kiełbasie, dudki, makiełki.

05.X., godz. 12.00-14.00 – kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko (ul. Piotrkowska 138/140, OFF Piotrkowska). W planie: karp gotowany, zalewajka, lepioszki, żulik.

19.X., godz. 12.00-14.00 – restauracja U Milscha (ul. Łąkowa 21). W planie: serduszka w sosie koperkowym, młoda kapusta, knedle ze śliwkami, kasza manna z cynamonem.

25.X. godz. 12.00-14.00 – sala restauracyjna hotelu Stare Kino (ul. Piotrkowska 120). W planie: śledzie marynowane, barszcz na burakach, prażoki z kapustą, ciasto drożdżowe.

26.X. godz. 12.00-14.00 – restauracja U Milscha (ul. Łąkowa 21). W planie: szpinak, czernina, żołądki w sosie chrzanowym, grzanka.

 

Warsztaty kulinarne dla dzieci

Prowadzenie: Karolina Kołodziej, autorka książki Odkryj Łódź. Bardzo twórcza książka o niezwykłym mieście

28.X. godz. 12.00-14.00 – kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko (ul. Piotrkowska 136/138, OFF Piotrkowska). W planie przygotowanie pysznych kanapek i przekąsek, kształtem nawiązujących do zwierząt z łódzkich elewacji – lwów, sów, pszczół czy pawi.

05.X. godz. 12.00-14.00 – Muzeum Fabryki (ul. Drewnowska 58, Manufaktura). W planie przygotowanie jadalnego herbu Łodzi.

 

Spacery po Łodzi

28.IX. godz. 15.00-17.00 – prowadzenie: Piotr Tomczyk, miejsce rozpoczęcia: Plac Wolności

Restauracje, szynki, traktiernie, garkuchnie, bufety, cukiernie, tingel-tangle i herbaciarnie czyli gdzie i jak się stołowano w Łodzi przedwojennej…

 

05.X. godz. 15.00-17.00 – prowadzenie Piotr Tomczyk, miejsce rozpoczęcia: Plac Wolności

Restauracje kategorii „S” i te kategorii III-ciej. Bary i bale mleczne, obowiązkowa konsumpcja, magia godziny 13-tej i wszechmogący szatniarze. Październikowy pochód śladami kultowych miejscówek na gastronomicznej mapie PRL-owskiej Łodzi

 

Gra miejska Hasło? Zalewajka!

12.X. godz. 10.00-14.00 – początek: Pasaż Schillera

Myślisz że Łódź nie ma swoich typowych, lokalnych potraw? A może wiesz jak przygotować prażoki, melzupę, czy dziada? Tak czy owak, zapraszamy do wspólnej zabawy w rozpoznawanie dawnych łódzkich smaków… Na pewno będzie smacznie.

Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny. Chętnych do udziału w warsztatach kulinarnych oraz w grze miejskiej zapraszamy do zgłoszeń poprzez pocztę elektroniczną: biuro@regiocentrum.pl (zapisy do gry w zespołach 2-4-osobowych). Liczba miejsc na poszczególnych warsztatach jest ograniczona. Jedna osoba może zapisać się na maksymalnie dwa warsztaty.

Organizatorem projektu „Łódzka kuchnia domowa“ jest Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju „Regio”. Całość realizowana jest przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Łodzi. Honorowy patronat nad książką objęło stowarzyszenie Slow Food Polska.

Partnerami projektu są Restauracja U Milscha, Kawiarnia Podróżnicza Daleko Blisko, Hotel Stare Kino Cinema Residence, Restauracja Piwnica Łódzka, Muzeum Fabryki.

 

lodzka-ksiazka-kucharska_okladka

Slow_Food_Pl_2

 

 

 

logo_kolor

 

 

starekino_logo_kolor

 

 

PROJEKT

 

Piwnica Łódzka

 

logo.Muzeum.Fabryki 

 

 

Dodaj link do ulubionych.

3 Komentarze

  1. Monika
    Opublikowano 17 września 2014 o 10:25 | Link

    super pomysł! potrawy łódzkie z dawnych lat znów zaistnieją na łódzkich stołach !
    jak można zapisac się na warsztaty ????

    • Regio
      Opublikowano 17 września 2014 o 22:09 | Link

      Wystarczy przysłać maila na adres biuro@regiocentrum.pl i napisać na jakie warsztaty chce się Pani zapisać (jedna osoba może zgłosić się na maksymalnie dwa). A jutro powinien zacząć działać formularz bezpośrednio na stronie, gdzie również będzie można się zapisać.
      Pozdrawiamy,

      Zespół REGIO

  2. Opublikowano 30 września 2014 o 07:40 | Link

    Wszystkie wideo-relacje ze spacerów można oglądać na moim kanale YouTube:
    https://www.youtube.com/user/abccompl/videos

    Kuba Wodziński

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Współpracowaliśmy z: