Fifka & Żulik. Homemade recipes from Łódź
Anna Wojciechowska
Cena: 25 zł
„Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine” autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej, dostępnej w naszej ofercie od 2014 r. Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia wielokulturowej łódzkiej kuchni). Dodatkowo książka została wydana w twardej oprawie.
W książce tej przedstawiamy niezwykle ciekawy element łódzkiego dziedzictwa – naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.
Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków. Książka idealna na prezent dla obcokrajowców odwiedzających Łódź!
Partnerami książki są: hotel Double Tree by Hilton, Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna, Dywilan S.A., hotel Stare Kino oraz Pracownia Tytka.
Ponadto jest nam wyjątkowo przyjemnie ponieważ honorowy patronat nad książką objęły Slow Food Polska oraz Zespół ds. EXPO przy Urzędzie Miasta Łodzi. W ten sposób symbolicznie podkreślone zostały dwie cechy naszego wydawnictwa – szacunek dla tradycji i dobrego smaku reprezentowane przez Slow Food oraz łódzki charakter i dziedzictwo którym planowaliśmy się pochwalić przed światem organizując w Łodzi Międzynarodową Wystawę EXPO w 2022 r.