Łódzka kuchnia domowa

Dziedzictwem kulinarnym Łodzi zajęliśmy się w 2014 r., gdy wydaliśmy pierwsze wydanie książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" autorstwa Anny Wojciechowskiej. Później opublikowaliśmy wydanie drugie, rozszerzone, a także wersję anglojęzyczną.

Podobnie jak w przypadku dziedzictwa filmowego czy literackiego, nie poprzestaliśmy na wydaniu książki. Lokalna kuchnia to świetny temat do promocji danego miejsca, w końcu wszyscy lubimy dobrze zjeść. Od kilku lat prowadzimy gry miejskie, podczas których uczestnicy poszukują oryginalnego przepisu na zalewajkę (przy okazji próbując również żulika), a także warsztaty kulinarne. Przy tych ostatnich współpracujemy oczywiście z autorką "Fifki i żulika", prowadzącą własną Pracownię Kulinarną Tytka.

W naszej pracy przypominaliśmy również historię łódzkiej gastronomii, zarówno tej przedwojennej jak i z czasów PRL. W 2019 r. zorganizowaliśmy także cykl wycieczek kolejowych po regionie łódzkim (do Łowicza, Radomska, Skierniewic i Piotrkowa Trybunalskiego) szlakiem lokalnego dziedzictwa kulinarnego. W trakcie jednej z edycji prowadzonego przez nas festiwalu Zielone Smaki Łodzi zastanawialiśmy się nad wegańskimi wersjami tradycyjnych łódzkich potraw.